שנת 2025 החלה היום והיא מביאה עמה תקוות, חלומות ושאיפות לשנה הקרובה, לצד חששות ודאגות ברמה האישית, הכלכלית והלאומית. בשנה האחרונה התמודדנו עם מציאות מורכבת בישראל ונראה שלפנינו התמודדויות נוספות. בעיצומה של המורכבות הזו, ועם תחילתה של שנה אזרחית חדשה, יש לנו הזדמנות לעצור לרגע, לשאול את עצמנו מה באמת חשוב לנו ואיזה שינוי היינו רוצים לראות, בחיינו האישיים ובעסקים שלנו, כמו גם במרחב החברתי שסביבנו.
האם אני מרוצה מהחיים שלי? מהעסק שלי? מהכיוון שבו אני פוסע?
השאלות האלו פשוטות לכאורה, אבל הן נושאות בתוכן עוצמה רגשית גדולה. הן דורשות מאיתנו לעצור ולהתבונן פנימה, אל תוך השגרה שבה אנחנו חיים. האם היום-יום שלנו ממלא אותנו בשמחה ובתחושת משמעות? האם העסק שלנו תומך בנו כמו שחלמנו, או שאולי הוא הפך, בלי שנשים לב, למעמסה שמכבידה עלינו?
כשאנחנו שואלים את עצמנו שאלות שקשורות לחזון שלנו, המטרה היא להתקדם לעברו, אבל בד בבד השאלות האלו יכולות להיות גם מאיימות ולהציף פחדים. למה? כי הן מאלצות אותנו להכיר בכך שייתכן שיש פער בין המקום שבו אנחנו נמצאים לבין המקום שבו אנחנו רוצים להיות. המחשבה על הגשמת חזון, על לקחת את החלומות שלנו ולהפוך אותם למציאות, מעוררת לא רק התרגשות אלא גם נתפסת לעיתים כמשהו שאינו בר השגה. ומה אם לא נצליח? עולה בנו לעיתים קול מוכר ומעכב. מה אם נגלה שכדי להגיע ליעד נאלץ לעבור דרך המקומות הרגישים ביותר בלבנו? להתמודד עם האמונות שלנו על עצמנו, על היכולות שלנו, ועל הערך שלנו בעולם?
ועדיין, זו בדיוק הסיבה שהשאלות האלו כל כך חשובות. הן לא רק מחייבות אותנו להתמודד עם החששות שלנו, אלא גם מזמינות אותנו לחלום. הן פותחות את הדלת לאפשרות של שינוי וצמיחה, ומזכירות לנו שדווקא מהמקום שבו אנחנו מרגישים אי-נוחות, יכולה להתחיל הדרך אל חיים שמשקפים את מי שאנחנו באמת.
למה בכלל לכתוב חזון?
אליס: "באיזו דרך עליי ללכת מכאן?"
החתול: "זה תלוי לאן את רוצה להגיע."
אליס: "לא משנה לי."
החתול: "אז זה לא משנה באיזו דרך תלכי."
("אליס בארץ הפלאות")
חזון הוא לא רק רשימת משאלות או מטרות, הוא תמונת העתיד כפי שאת מדמיינת אותה במלוא הצבעים והפרטים שלה. הוא כלי שמנחה אותך בהחלטות היומיומיות שלך ומסייע לך לזהות הזדמנויות ואיומים ומתי את התרחקת מהמסלול, מהחיבור, מהאסנס שלך.
אבל לפעמים המחשבה על כתיבת חזון מעוררת חשש. מה אם מה שאכתוב לא יתגשם? ומה אם אכשל? אולי עדיף לא לכתוב בכלל, מלכתחילה, ולחסוך לעצמי את האכזבה?
זהו פחד מובן. זה פחד שמעכב אותך מלצאת אל הדרך *שלך*.
כתיבה, דווקא בגלל שהיא מחייבת אותנו להתמודד עם הפחדים האלה, היא גם זו שיכולה לשחרר אותנו. כשאנחנו כותבים, אנחנו יוצרים בהירות. אנחנו מביטים על מה שיש ומה שחסר ומתחילים להבין איך אנחנו באמת רוצים שחיינו ייראו. הכתיבה יוצרת סדר ומבהירה את הפערים בין המצוי לרצוי.
הכתיבה מאפשרת לנו לא רק לחלום, אלא גם לבחון את המציאות שלנו. לעצור ולשאול: האם אני אוהבת את איך שהחיים שלי נראים? אני קם בבוקר עם חיוך וציפייה? עד כמה העסק שלי מתאים למידותיי, לנסיבות חיי? השכר שאני מרוויחה מספק אותי? האם יש לי זמן לחיים האישיים שלי?

זה הזמן לעצור ולשאול שאלות
תחילת השנה היא זמן מצוין להרהר. לא רק כדי לכתוב חזון או מטרות, אלא גם כדי לבדוק את תחושת הסיפוק שלנו מהיום-יום. כי לפעמים בתוך השגרה, אנחנו שוכחים מה אנחנו באמת רוצים. אולי השאיפה להיות “מצליח” באה על חשבון השקט הנפשי, הבריאות או הזמן עם המשפחה? אולי ההצלחה שאני שואפת לה, שונה לגמרי ממה שהגדרתי שנה שעברה?
הנה כמה שאלות שיכולות לעזור כדי לבדוק את עצמנו ואת התחושות שלנו:
- איך נראה יום שבו אני מרגיש/ה שמחה, סיפוק והתעלות רוח?
- האם העבודה שלי מביאה לי משמעות? מהי?
- האם העסק שלי מתאים לצרכים שלי, או שאני מנסה להתאים את עצמי אליו? האם זה נעים לי?
- מה הדבר העיקרי שהייתי רוצה שישתנה בשנה הקרובה?
- מה חסר לי עכשיו, ברגע זה ממש?
בניית חזון מתחילה ממקום של אומץ וכנות, עם עצמי קודם כל. אומץ להודות בדברים שלא עובדים כמו שחלמנו, שאולי חשבנו שאנחנו רוצים בהם, אבל גילינו כעת שלא. וכנות להכיר בכך שלפעמים צריך לשנות כיוון או לעשות התאמות או לפעול.
למה חשוב לכתוב את החזון ?
חזון לא נועד להיות רשימה מדויקת של מטלות לביצוע. הוא כמו מצפן – הוא מראה לנו את הכיוון, אבל הדרך היא גמישה ודינמית, לפרקים מלהיבה ולפרקים מתסכלת, אבל היא מיטיבה איתנו בכל צעד ושעל.
גם אם לא נגשים את כל החזון, עצם הכתיבה שלו תעזור לנו להיות ממוקדים ולהתקרב אליו בצורה מדויקת יותר. היא תיתן לנו כלים להבין מה חשוב לנו באמת ותזכיר לנו לא להתפשר על הדברים שגורמים לנו לחייך. היא תזכיר לנו לחזור למסלול כאשר נפליג הרחק ממנו.
בזמן כתיבת חזון, מומלץ להימנע משיפוטיות עצמית. חזון הוא מקום שבו אנחנו יכולים לדמיין בלי גבולות, בלי פחדים ובלי תכתיבים חיצוניים. בזמן כתיבת החזון נתרכז רק בו בלי לחשוב "אבל איך לעזאזל אני אשיג את זה??". רק אחרי שכתבתם את החזון, תוכלו לחזור אליו ולבדוק מה מתוך הדברים אפשר להפוך למטרות מעשיות, כבר השנה.
איך ניגשים לכתיבת חזון?
כדי לכתוב חזון בצורה שתהיה משמעותית ומניעה לפעולה, צריך קודם כל למצוא מקום שקט שבו אפשר להתרכז, זה יכול להיות בחדר שנעים לכם להיות בו בבית או בבית קפה, בפארק או מול הים. בחרו את המקום הנעים ואת הזמן הטוב. אולי תרצו לקחת מחברת חדשה או לפתוח מסמך ריק במחשב ולהתחיל להקליד. אל תחפשו שלמות. המילים הראשונות אולי ייראו מבולבלות, וזה בסדר. פשוט התחילו לכתוב.
ההצעה שלי להתחיל מכתיבה אינטואיטיבית, 5-10 דקות של כתיבת חזון איך שיוצא ומה שיוצא. ברוב המקרים תראו שאחרי 1-2 דקות כתיבה אתם מתחברים יותר עמוק לרצונות שלכם.
לאחר מכן, אפשר לגבש מסמך יותר מובנה (שאלות מנחות שיעזרו לכן יובאו ממש עוד מעט), לעדכן ולשנות וזה יכול להתפרס גם על מספר ימים. גם אם ייקח קצת זמן לדברים להבשיל, מה שחשוב הוא פשוט להתחיל.

שאלות מנחות לכתיבת חזון
אם אתם לא בטוחים איך להתחיל, הנה כמה שאלות מנחות:
- איך נראה יום שבו אני קם/ה בהתרוממות רוח? נסו לחלק את היום הזה לשעות ולתאר מה קורה בכל חלק ביום הזה. תוכלו גם להתייחס לכלל השבוע. מתי אתם לוקחים גם הפסקה? מתי ייכנס איזשהו תחביב או טיול ולקיחת אויר נוסף לנשימה?
- מהן שלוש המטרות החשובות לי ביותר לשנה הקרובה? האם פיתוח של מוצר חדש או אולי דווקא צמצום ימי עבודה? האם פנייה לקהל יעד חדש או הגדלת מכירות מוצר X לקהל קיים?
- אילו ערכים מנחים אותי בחיים ובעסק?
- מה הייתי רוצה לשנות בעסק שלי כדי שיתאים יותר לצרכים שלי?
- איך אני רוצה להרגיש בעסק ובחיים האישיים שלי? כמה זמן ביממה מוקדש לעסק וכמה לחיים האישיים שלי?
- איזה שינוי אני רוצה לראות במרחב האישי, העסקי או החברתי שלי?
- נסו להיות ממוקדים ולהציב מטרות ספציפיות: כמה אני רוצה להרוויח? כמה רכישות מדי חודש? האם חשוב לי להיות אוטוריטה ואיך אני רוצה שהמותג שלי ייתפס?
תחילת 2025 היא הזדמנות פז לעצור, להסתכל קדימה ולחלום. קחו את הזמן לכתוב את החזון שלכם, ותגלו שזה לא רק כלי להגשמת חלומות, אלא גם דרך להתחבר לעצמכם ולעשות סדר במחשבות.
זה הרגע שלכם – אל תחששו להתקדם ולגדול.